neděle 27. března 2011

Kremeše a tiramisu

Minulý víkend u nás proběhla menší rodinná oslava a jaká by to byla oslava bez dobrot.
Tentokrát přišla řada na u nás oblíbené slovenské kremeše a falešné tiramisu.

Slovenské kremeše


Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 50 g másla nebo margarínu
  • 1 vejce+1 žloutek
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 1 kávová lžička sody
Žloutkový krém:
  • 1 litr mléka
  • 3-4 žloutky (podle velikosti)
  • 2 vanilkové pudinky
  • 2 kávové lžičky hladké mouky
  • 250 g měkkého másla
  • 150 g moučkového cukru
Šlehačka:
  • 2 balíčky šlehačky v prášku
  • 300 ml mléka
Postup:
Všechny suroviny na těsto smícháme, důkladně propracujeme a dáme na 2 hodiny ztuhnout do ledničky. Poté ho rozdělíme na 2 poloviny a každou vyválíme na plát velikosti plechu. Pečeme na 180oC asi 10 minut. Na žloutkový krém ze všech surovin kromě másla a cukru uvaříme hustou pudinkovou hmotu. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a přidáme vychladlý pudink. Krém natřeme na vychladlý plát a necháme ztuhnout. Poté natřeme šlehačkovou hmotu, kterou připravíme podle návodu na obalu. Nakonec přiložíme druhý plát.


Tiramisu


2 šlehačky
2 pomazánková másla
1 velké balení kulatých piškotů
Cukr podle chuti
½ litru silné rozpustné kávy
Granko na posypání
POSTUP
Ušleháme šlehačky,do nich zašleháme po lžících pomazánková másla a moučkový cukr podle chuti.
Na dno dortové formy naskládáme piškoty namočené v kávě,na ně dáme třetinu šlehačkové hmoty opět piškoty namočené do kávy a poslední vrstva bude šlehačková hmota.Tiramisu dáme přes noc do ledničky a před podáváním posypeme grankem.


Krásný nový týden všem a posílám jeden pozdrav ze zahrádky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky