Dneska Vás nechám vydechnout od tvoření a budeme mlsat. Máme rádi kynuté buchty na všechny způsoby a velké oblibě se u nás těší takzvaný plněný copánek. Dělám klasické kynuté těsto z půl kila mouky samozřejmě zadělané v pekárně po vykynutí rozdělím na tři díly, rozválím a pomažu jakoukoli nádivkou, tentokrát to byla hrušková povidla a tvaroh, zatočím jako záviny upletu volný copánek a šup s ním na plech a po chvíli kynutí do trouby. A v tomto místě se často stával zádrhel. Copánek praskal a nádivka mnohdy vytekla. Moučník byl sice dobrý, ale oku nelahodil.
Tentokrát jsem si ale vzpomněla, že mám ve sklepě stařičkou kameninovou formu na velikou vánočku. Vánočku pletu klasicky ze 4, 3 a 2 pramenů a tuhle formu po předcích jsem nikdy nepoužila až včera a výsledek byl parádní. Měla jsem jenom trochu strach, že se mi forma nevejde do trouby, bylo to s chlupem, ale vešla.
A takhle to celé vypadalo po hodině a čtvrt pečení...
...a po vyklopení z formy...
...a po rozkrojení, tvarohová nádivka není zrovna moc fotogenická, ale dobrá byla :P
Žádné komentáře:
Okomentovat