neděle 27. října 2013

Nosorožík sumaterský

Krásný nedělní večer vám přeji. Dnes plním slib a přináším článek o našich broucích nosorožících sumaterských. Přesně před dvěma lety si Pája s Matějem pořídili první larvy nosorožíků. Larvy přišly poštou ve špatném počasí při poměrně značných prvních mrazících. Brouci se sice vylíhli, ale už se dál nerozmnožili. Takže další rok a další pokus. Nových pět larev ze kterých se vylíhli samí samečci dokoupená samička se konečně stala maminkou první generace našich broučků. Ze sedmnácti larev se během měsíce vylíhlo čtrnáct brouků. Šest samiček a osm samečků. Dnes jsme ty kteří se ze svých komůrek nedostali ven vlastními silami vyndali a rozdělili je do skupinek jednoho samečka a dvě až tři samičky, ostatní samečci a jedna samička budou nabídnuti k prodeji.
No a já teď stručně napíšu něco ze života brouka. Samička naklade vajíčka ze kterých se vylíhnou larvy, které se živí zetlelým bukovým listím a dřevem. Larvy projdou několika vývojovými stádii až se po několika měsících zakuklí a po přibližně dalších dvou měsících se vylíhne brouk. Larvy nejsou žádní krasavci, velké larvy jsou dlouhé a tlusté asi jako prst a moc se na světle neukazují. Moje fotky vznikly těsně před jejich kuklením, kdy je larva neklidná a při hledání vhodného místa na zakuklení vylézá na povrch substrátu.
Takže tohle larva těsně před zakuklením.




Od Páji jsem dneska dostala fotky larev když byly úplně maličké a měnil se jim substrát. To obnáší vysypat terárium, larvičky vyndat, v tomto případě na velký pekáč. Terárium naplnit novým substrátem a larvičky dát zpátky.


A po nějakém čase další přesazování larviček, tentokrát už větších...





No a teď to hezčí ze života brouka.
Tohle je sameček. A tenhle je obvzvlášť vydařený velký s krásným rohem.



Samička je kulatější menší a nemá růžek. Téhle se moc líbilo na netřesku který jsme jim nasadili do terária.



a ještě jedna krasavice Usmívající se



A téměř celá rodinka pohromadě, no a po chvíli se nosorožíci slastně zavrtali do čerstvého substrátu.





Tak to jsou naši brouci. V této chvíli to vypadá že máme terárium do poloviny vyplněné hlínou s jednou kytkou a tak doufám že se mi broučci občas vylezou ukázat a zbaštit kousek banánu nebo hrušky Usmívající se

Přeji vám všem krásné sváteční pondělí Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky