Ačokča je jednoletá popínavá rostlina, která pochází z Ameriky. Já jí pěstuji druhý rok. Plody se konzumují buď v syrovém stavu, anebo se dají různě nakládat, nebo připravovat v teplé i studené kuchyni.
Syrové plody obsahují velké množství vitamínu C, B1, B2, hořčiny a betakaroten. Blahodárně prý působí proti cukrovce a snižuje hladinu cholesterolu. Mladé plody se konzumují celé, u starších se musí nejdřív odstranit tvrdá černá semena.
První sklizeň letošních plodů
Včera jsem trochu zavařovala. První okurky a pár skleniček ačokči.
Před pár dny pekelné tropy a včera a dneska je to venku pomalu na čepici. Včerejší déšť vylákal před sluníčkem poschovávané slimáky a ti se mi pěkně pustili do bílé hortenzie. Tak aspoň fotku před slimáčí invazí...
Mějte se krásně a užívejte plnými doušky léto, které se má zase brzo vrátit!
Žádné komentáře:
Okomentovat