Když jsme jezdili do Chorvatska ujížděli jsme tam na šípkové marmeládě. Kupovali jsme si ji i domu a já si vždycky říkala, až jednou budu mít čas a budou šípky musím ji vyzkoušet. Šípků bylo jiné roky určitě víc než letos, ale nějak jsem se nemohla odhodlat až teď. Nastudovala jsem na internetu několik receptů a zjistila, že to není zas až tak složitý proces, včera jsme natrhali šípky, ještě večer jsem je okrájela a dneska ráno se vařilo.
Šípkům je potřeba odkrájet stopky a bubáky a pořádně je vyprat. Pak se zalijou vodou a vaří asi půl hodiny až změknou.
Uvařené šípky i s vodou jsem rozmačkala šťouchadlem na brambory až vznikla hustá kaše a pak přišel na řadu odšťavňovač.
Vzali jsme to na dvakrát a z cca 2 kil syrových šípků jsem měla 1,5 kila protlaku
Protlak jsem nalila do hrnce, přidala 600g cukru smíchaných s jedním pektogelem a asi 10 minut od začátku varu povařila. Nakonec jsem přidala šťávu z 1 citrónu a dvě lžíce rumu. Nalila do skleniček a 20 minut sterilovala.
Z téhle várky mám 11 skleniček od jogurtu výborné marnelády. Je trochu jiná než ta šizená nastavovaná řepou, ale je výborná, možná by toho citrónu snesla i víc, tak někdy příště 
Žádné komentáře:
Okomentovat