úterý 8. září 2009

Líčidlo jedlé

Koukám, že hádanka byly těžká. Takže na vysvětlenou, jak píše wikipedie :
Líčidlo jedlé je vytrvalá bylina. V zemi vytváří mohutný, snadno přesaditelný hlavní kořen s tenkými vedlejšími kořeny, z něhož každý rok vyrůstají až 200 cm vysoké lodyhy nesoucí vzpřímený hrozen bílých květů. Listy jsou široce vejčité až eliptické, lysé s žilkami zřetelnými do třetího řádu. Květenstvím je hrozen, z něhož nakonec vzniká souplodí 8 volných, červenofialových peckoviček, které se podobá se ostružině.
Původním areálem druhu je Jihovýchodní Asie, od Pákistánu po Japonsko. Druhotně zplaňuje v mnoha zemích Evropy. V Českých zemích se vzácně vyskytuje od 30. let. Často je pěstováno v zahradách, celkem ochotně zplaňuje, zejména na jižní Moravě a v Polabí. Jeho semena pomáhá rozšiřovat ptactvo živící se jeho plody.

Já ještě dodám, že před lety jsem si jednu rostlinu kdesi objednala s tím, že budu sklízet spoustu výborných zdravých plodů, ze kterých budu vařit ještě zdravější marmeládu. Na marmeládu však nikdy nedošlo, původní rostlina dávno zahynula v některé kruté zimě, ale každý rok mi na zahradě vyroste několik nových rostlinek. Vždy v tuto dobu když drobné plody dozrávají jich pár ochutnám, jestli třeba nejsou letos lepší, ale pořád to je to lehce sladké, mdlé líčidlo jehož plody letos opět mile ráda přenechám ptáčkům.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky