čtvrtek 11. února 2010

Domácí celoznný chléb

Dneska přináším recept na náš nejoblíbenější domácí chleba. Nikdy po upečení nestačí ani vychladnout

asi 300- 350 ml vody, záleží na savosti mouky
1 polévková lžíce octa
3 polévkové lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička cukru
300g hladké pšeničné mouky (pokud máte špaldovou, je výborné dát na půl s hladkou pšeničnou)
200g žitné mouky
200g celozrnné pšeničné mouky
2 lžičky sušeného droždí
Suroviny dáme do pekárny v uvedeném pořadí, nejdříve tekuté, potom sypké a nakonec na mouku droždí, zvolím program na celozrnný chléb střední velikost po zvukovém signálu přidávám semínka podle chuti (slunečnicová, lněná nebo sezam) . Po posledním hnětení chleba potřu vlažnou vodou nebo vajíčkem a posypu semínky nebo vločkami .Těsto musí být tuhé a při hnětení se pěkně odlepovat od stěn pečící nádoby.


A takhle okousaně vypadá na průřezu když mlsné jazýčky nevydrží a krájí ho ještě horký

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky