Dneska je ten správný den na upečení velikonočního mazance.
Toto je můj dlouholetý oblíbený recept, jestli máte domácí pekárnu, nemusíte se s těstem mořit ručně, já zadělávám jenom v ní, akorát rozinky je třeba přidat těsně před koncem hnětení, aby nebyly rozdrcené.
Toto těsto vystačí na dva veliké mazance, nemáme rádi těžké máslové těsto a tyhle mazance jsou lehoučké a nadýchané a stejně dobré vám vydrží celé svátky, vyzkoušejte, určitě nebudete litovat
- 1 kg hladké mouky
- 160 g cukru krupice
- 2 celá vejce
- 100 g oleje
- 60 g droždí
- špetka soli
- 350 ml mléka
- rozinky a mandle podle chuti
Postup:
Z droždí, části mléka a části cukru uděláme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Olej, vejce, zbytek mléka a cukru smícháme.Až se cukr rozpustí přidáme k mouce s kváskem a zaděláme nelepivé těsto, které necháme asi hodinu kynout. Utvoříme dva bochánky, které necháme ještě asi patnáct minut kynout, potom je potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi třičtvrtě hodiny na 170 stupňů.
Žádné komentáře:
Okomentovat