Krásný večer vám přeji! Tak nám konečně pořádně zapršelo, trochu se ochladilo a krásně se dýchá. Před bouřkou jsem stihla ze záhonu uklidit první várku cibule a taky sklidit bazalku. Bazalku máme moc rádi. Letos jsem nasela trpasličí odrůdu, která dělá krásné kulaté keříčky a je mnohem aromatičtější než obyčejná bazalka.
Bazalka je nejen výborné koření, ale má i spoustu léčivých účinků.
Pozitivní účinky bazalky na naše tělo
Přidáním bazalky do jídla nejen ovlivníme a obohatíme jeho chuť a vůni. Látky obsažené v této bylince mají velmi příznivý vliv na naše trávení. Protožestimulují tvorbu žluče, funkci žaludku a našeho metabolismu vůbec, dokáží výrazně pomoci při trávení tučných a těžkých jídel. Zároveň pomáhají při plynatosti a různých katarech, žaludečních a střevních potížích.
V našich zeměpisných šířkách je méně známé používání bazalky ve formě čaje. Čaj ze sušené bazalky má uklidňující a lehce dezinfekční účinek na žaludek a celou trávicí soustavu, je tedy účinný při žaludečních nevolnostech a kolikách. Ulevuje také při bolestech hlavy, pocitu úzkosti a nervovém vypětí, říká se, že bazalka je bylinkou dobré nálady. Je vhodným doplňkem léčení chřipky a nachlazení, usnadňuje odkašlávání a působí mírně antisepticky. Kloktání nálevu pomáhá při léčení dásní či jiných zánětů v ústech nebo bolení v krku.
Zajímavá informace pro kojící maminky jistě je, že rozumná konzumace bazalky stimuluje tvorbu mateřského mléka.
Přidáním bazalky do jídla nejen ovlivníme a obohatíme jeho chuť a vůni. Látky obsažené v této bylince mají velmi příznivý vliv na naše trávení. Protožestimulují tvorbu žluče, funkci žaludku a našeho metabolismu vůbec, dokáží výrazně pomoci při trávení tučných a těžkých jídel. Zároveň pomáhají při plynatosti a různých katarech, žaludečních a střevních potížích.
V našich zeměpisných šířkách je méně známé používání bazalky ve formě čaje. Čaj ze sušené bazalky má uklidňující a lehce dezinfekční účinek na žaludek a celou trávicí soustavu, je tedy účinný při žaludečních nevolnostech a kolikách. Ulevuje také při bolestech hlavy, pocitu úzkosti a nervovém vypětí, říká se, že bazalka je bylinkou dobré nálady. Je vhodným doplňkem léčení chřipky a nachlazení, usnadňuje odkašlávání a působí mírně antisepticky. Kloktání nálevu pomáhá při léčení dásní či jiných zánětů v ústech nebo bolení v krku.
Zajímavá informace pro kojící maminky jistě je, že rozumná konzumace bazalky stimuluje tvorbu mateřského mléka.
zdroj www.bylinky.eu
Část bazalkových lístků jsem zamrazila a a z části jsem udělala pesto.
Pesto jsem nedělala z piniových oříšků. Sice jsem je sháněla kde se dalo a dokonce jsem měla vyhlédnutých pár obchodů z kterých jsem je chtěla objednat, ale potom jsem objevila diskuzi o piniových oříšcích z pákistánu, které způsobují zdravotní problémy a bylo rozhodnuto. Pro výrobu svého pesta jsem zvolila kešu oříšky a přibližně v tomto poměru.
100 g kešu oříšků
150 g opraných a osušených bazalkových lístků
3 stroužky česneku
1 lžičku soli
olivový olej podle potřeby cca 80 ml
do pesta ještě patří parmazán, ale protože já ho mrazím, přidávám parmazán až při přípravě pokrmu.
Oříšky rozdrtíme v mixéru až začne vznikat pasta. Bazalku podrtíme v moždíři se solí, česnek prolisujeme. Nakonec všechno smícháme, podle potřeby ještě rozmixujeme, přidáme olej a promícháme.
Čerstvé pesto skladujeme v malé skleničce v ledničce pod vrstvičkou oleje. Pokud chceme pesto uchovat na delší dobu zamrazíme ho v tvořítkách na led, po zmrznutí vymáčkneme a uskladníme v sáčcích.
Žádné komentáře:
Okomentovat