neděle 26. října 2008

Chorvatsko - přechod pohoří Osorščica

Pohoří Osorščice se nachází na chorvatském ostrově Lošinj.Hřeben pohoří je asi deset kilometrů dlouhý, s nejvyšším místem Televrinou, která je ve výšce 589 metrů nad mořem.Já jsem tuto hřebenovku absolvovala dvakrát. Poprvé v roce 2004 ,ale to nám bohužel nepřálo počasí. Než jsme se z města Osoru vyšplhali k výchozímu bodu, horské chatě Sveti Gaudent ve výšce 274 metrů nad mořem, strhla se bouřka, která nás na několik hodin na tomto místě upoutala.Poté co se nejhorší nápor bouřky přehnal ,vyrazili jsme na přechod hřebene, ale stále drobně pršelo, foukal studený vítr a vysněná panorámata se utápěla v cárech mlhy a mraků.
Tuto cestu jsme si tedy zopakovali znovu po dvou letech, když jsme trávili dovolenou na sousedním ostrově Cres, a tentokrát úspěšně. Od rána byla obloha azurová, bez jediného mráčku. Tou nezáživnější částí cesty k horské chatě, nás provázela hejna motýlů a na kamenech kolem cesty se vyhřívaly ještěrky. U horské chaty jsme se občerstvili a vyrazili na hlavní část tůry. Celý hřeben byl pokrytý šalvějí, levandulí a dalšími bylinkami, které v poledním slunci omamně voněly. Člověk si připadal, že prochází nádhernou obří skalkou. Brzo se před námi rozevřela dlouho očekávaná panorámata a ten pohled rozhodně stál za cestu v úmorném horku.Dále jsme pokračovali přes nejvyšší bod Televrinu ke kapli svatého Mikuláše. Odkud je nejhezčí pohled na celý masiv pohoří. Od této kaple jsme sestoupili po poměrně náročné příkré cestě do vesnice Nerezine .
Všem kdo máte rádi hory a budete se někdy v těchto místech vyskytovat vřele tuhle tůru doporučuji. Je to příjemné zpestření celé dovolené.







Hřeben pohoří, v dálce je vidět horská chata





Blížíme se ke kapli svatého Mikuláše


Pohled od kaple sv. Mikuláše


Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky