sobota 7. března 2009

Tutanchamon

Včera jsme si udělali výlet do Brna na výstavu Tutanchamon jeho hrob a poklady, a musím vám říct, že podobnou podívanou jsem ještě neviděla a zřejmě hned tak neuvidím!
Je to opravdu velkolepá výstava, a přesto že za týden končí, zájem je o ni pořád veliký, dav lidí, který se ještě v půl páté večer mačkal v dešti před vstupem nás málem odradil, ale vydrželi jsme a vůbec toho nelituju. Další a poslední nepříjemnost nás potkala hned v šatně, která byla přeplněná a další kabáty nebrala, tak jsme si je museli nosit celou výstavu sebou , a bylo tam tedy vedro k padnutí.
Teď už k výstavě samotné. V prvním sále pouští video produkci o předcích Tutanchamona a jeho rodině, v druhém sále krátký film o samotném objevení hrobky. Potom vstoupíte do veliké místnosti kde je tma jak v pytli, vzápětí se rozsvítí první stěna u které je expozice první pohřební místnosti s poklady. Bohužel nasvícená je pouze po dobu výkladu, pak zhasne a nasvítí se další část expozice. Přes dav hlav se mi tahle první část nepovedla vyfotit.Po prohlídnutí druhé pohřební komory vás pozvou na vyzvednutí rakve z pohřební schránky a tady organizovaná část prohlídky končí. Dav se konečně rozptýlí po rozlehlých prostorách panovníkovy pokladnice a vy máte až do osmi do večera možnost si všechno v klidu prohlédnout. Všechno je perfektně nasvíceno, až přesvíceno a ještě dneska mi z toho lesku přecházejí oči. Fotit se smí všechno,ale bez blesku což je v naprostém pořádku, protože tam fotili úplně všichni, úplně všechno. Fotky v tom ostrém umělém světle na pozadí tmy nebyly nic moc, trochu jsem si s nimi tedy pohrála, no výsledek není dokonalý, ale koukat se na ně snad dá.
Tak tedy vstupme do hrobky faraona Tutanchamona.

Tohle je druhá pohřební komora ve stavu jak ji objevili

Vyzvednutí rakve

Jedna ze třech pohřebních schránek
Schránky s nádobami na vnitřnosti


Zlacené sošky

Rakve
Detail mumie, byla pod sklem a celá se prostě vyfotit nedala

Šperky

Zlatá posmrtná maska

faraonův vůz
Trůn
Boty
Alabastrové sošky

A takhle prý Tutanchamon vypadal, podle rekonstrukce lebky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky