neděle 8. července 2012

Borůvkový víkend

Prodloužený víkend byl u nás ve znamení bouřek a borůvek. Po bouřkách s prudkými lijáky zůstala na zahrádce pěkná spoušť, kytky i zelenina jsou obalené hlínou a takové mokro, že se s tím zatím nedá nic dělat. Zato v lese zrají borůvky a po deštích se pěkně nalévají. Není jich mnoho, ale natrhat se dají. Byly knedlíky, koláč a z jednoho a půl kila jsem uvařila marmeládu.


A jak jsem marmeládu dělala?
1 1/2 kg borůvek jsem rozmačkala mačkadlem na brambory, přidala jsem kousek celé skořice 1 lžičku kyseliny citrónové a přivedla k varu. Borůvky jsem vařila asi deset minut pak jsem do nich nasypala 1kg cukru smíchaného s dvěma pektogely a ještě asi 15 minut povařila. nakonec jsem přidala velkého panáka rumu a horkou marmeládu naplnila do skleniček.
Z této dávky mám 10 skleniček výborné marmelády.





Celý víkend jsem taky sklízela nakvétající levanduli, umotala jsem pár paliček, nějaké proplétané stužkou a nějaké jenom takové obyčejné a když už se mi nechtělo motat, jenom jsem navázala kytičky.





Prodloužený vííkend je u konce a zítra mě zase čeká vstávání do práce, tak vám všem přeju prima týden ať v práci, domáctnosti nebo na dovolené Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky