úterý 21. srpna 2012

Pro změnu ostružiny :P

V neděli mi dcera přivezla kilo nádherných lesních ostružin a protože ještě pořád sklízíme kanadské borůvky, rozhodla jsem se pro výrobu borůvkovo- ostružinového džemu.





Dlouho jsem hledala nějaký recept a nakonec jsem trochu zaimprovizovala a vznikl móc dobrý džem.
Použila jsem:
1kg lesních ostružin
1kg kanadských borůvek
1 1/4 Kg cukru
2 pektogely
1 lžičku kyseliny citrónové
1 rovnou lžičku mleté skořice
2 celé hřebíčky
1 velkého panáka rumu


Postupovala jsem takhle:
Nemám odšťavňovač a protože jsem nechtěla mít v džemu jadýrka z ostružin, nejdřív jsem je rozmačkala mačkadlem na brambory, chvíli povařila a potom propasírovala přes síto - šlo to docela dobře. Do kastrolu jsem dala protlak z ostružin celé borůvky koření, kyselinu citrónovou a přivedla k varu, když byly borůvky rozvařené přidala jsem cukr smíchaný s pektogelem. Kanadské borůvky želírují líp než rybíz a proto stačilo jenom pět minut povařit a džemík byl hned krásně hustý, těsně před koncem vaření jsem přidala panáka rumu a hned plnila do sklenic, které jsem pro jistotu ještě 20 minut sterilovala. Pak jsem skleničky ještě na chvíli obrátila na víčko, jak je džem hustý můžete vidět na fotce a na čerstvé housce s máslem to byla doslova poezie Smějící se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky