neděle 8. ledna 2012

Age of empires aneb kdo si hraje nezlobí :)

Ježíšek nám letos přinesl novou stolní hru Age of empires. Pokus o první hru zkončil naprostým fiaskem. Po rozbalení krabice jsme zjistili, že celá hra je v angličtině. Je u ní sice podrobný český návod, i překlady všech hracích karet, ale po několika hodinách rozpočítávání a rozkládání vojáčků a luštění v návodu jsme to vzdali a jazykově vybavenější část rodiny pověřili nastudováním pravidel a hra putovala na dva týdny do skříně.



A včera tedy přišel konečně její čas. Pájin přítel Matěj si nastudoval pravidla podle anglického návodu, který je prý mnohem srozumitelněji napsaný než český a odpoledne jsme se pustili do hry. No já jsem spíš jenom koukala a snažila se pochopit pro mě nepochopitelné, ale jak se hra ubírala dál a dál i mě začalo pomalu svítat.
Je to strategická hra pro dva až pět hráčů. Každý hráč si vybere jeden z pěti národů a s ním vyrazí objevovat a dobývat svět. Jestli zvolí strategii boje, obchodování, nebo obsazování nových kolonií už záleží na něm.
Potřebujete k tomu ale jednu důležitou věc- pořádně velký stůl aby si měl každý hráč kam rozložit svoji armádu.
Takhle vypadá herní plán a hra krátce po zahájení.



Hraje se na osm kol, kdy hráči v každém kole pěti figurkami dobývají svět a vydělávají obchodováním peníze, za které potom můžou dále nakupovat.
Čím je hra v pokročilejší fázi, tím je napínavější a chvílemi se generálové armád rozčilením i zvednou z gauče :))



Obchodovalo se o sto šest a docházelo i k bitvám...






Všerejší bitva nám trvala ve čtyřech hráčích čtyři hodiny, dneska jsme si dali repete a už jsme to zvládli za necelé tři, ale věřte byl to boj :)))

Žádné komentáře:

Okomentovat

Oblíbené příspěvky